Overgang en slaapproblemen

Vrouwen die in de overgang zijn kunnen slaapproblemen ondervinden van de schommelingen in hun hormoonhuishouding. Deze schommelingen worden ook wel aangeduid met ‘innerlijke stress’.

 

Klachten die zich in deze periode kunnen voordoen:

  • Minder of juist meer slaap nodig hebben
  • Moeilijk in slaap komen of niet meer doorslapen
  • Met een schok wakker worden
  • Nachtzweten
  • Wakker worden door opvliegers of hartkloppingen
  • Heftige dromen
  • Malende gedachten

 

Hormonen doen hun werk

Onze hormoonhuishouding heeft een directe relatie met het natuurlijke dag- en nachtritme. Wij kunnen als mens dat ritme zelf bepalen. Wat we echter niet kunnen controleren is het hormonale ritme van ons DNA. Wanneer je je sterk voelt zijn deze schommelingen te overzien, wanneer je als vrouw in de overgang terecht komt dan kunnen de hormoonwisselingen zo sterk zijn dat dit eerder genoemde klachten kan veroorzaken.

 

Hoe beïnvloed de overgang het slapen?

Twee hormoonsoorten spelen een rol in de overgang bij een vrouw:

  • Progesteron
  • Oestrogeen

 

Progesteron, ook wel aangeduid als zwangerschapshormoon, zorgt ervoor dat je lichaam tijdens de zwangerschap meer behoefte heeft aan slaap. Progesteron zal bij het ingaan van de menopauze als eerste afnemen. Als het proces van de overgang is afgerond zal je als vrouw geen progesteron meer aanmaken.

Oestrogeen verhoogt de diepe slaap (remslaap). Het spreekt voor zich dat schommelingen hierin minder of moeilijker slapen tot gevolg hebben. Bij een verhoging zal je onrustiger slapen, wanneer de oestrogeenspiegel verlaagd is zal je minder slapen, ook al ben je moe.

Melatonine

Minder oestrogeen zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt. Minder melatonine in het bloed zorgt ervoor dat je minder en moeilijker slaapt. Het kan daarom raadzaam zijn om in deze periode in overleg met de huisarts dit tekort aan melatonine aan te vullen.

Melatonine maakt namelijk slaperig op een natuurlijke manier. Het vertraagt de ademhaling (wat je merkt door gaperig te worden) en verlaagt de lichaamstemperatuur. Ook helpt het om sneller in slaap te vallen. En het zorgt voor een goed slaapritme. Het gebruik ervan kan de overgang voor de vrouw en dan met name de nachtrust aangenamer maken.