Te weinig slaap

In Finland gebeuren er in de zomer in verhouding veel meer (fatale) auto-ongelukken die veroorzaakt worden door mensen die in de namiddag achter het stuur in slaap vallen. Toen onderzoekers probeerden te achterhalen waarom ze in slaap waren gevallen bleek dat ze de avond of dag ervoor vaak erg laat waren gaan slapen. Ze hadden dus een korte nacht gemaakt en dat brak ze ’s middags op, terwijl ze achter het stuur zaten. In de winter hadden ze daar veel minder last van en gebeurden er veel minder ongelukken.

 

Melatonine aanmaken

De conclusie van de onderzoekers was dat het in de winter eerder donker is. Duisternis is een signaal voor het lichaam om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Dat zorgt voor een slaperig gevoel en een goede nachtrust (en tijdens de slaap: lichamelijk herstel). ’s Morgens, als de zon hoog aan de hemel staat, wordt melatonine uitgezet en word je weer wakker. Het stukje van de nacht dat het donker genoeg is om lekker te slapen, is in de zomer veel korter dan normaal. Zeker in een hoog gelegen land als Finland, waar het rond 21 juni de hele nacht licht is, merken de mensen dat. Maar ook in Nederland is het een enorm verschil met de winter.

 

Niet kunnen slapen

Het kan zelfs zijn dat je ’s zomers maar moeilijk de slaap kunt vatten omdat het ’s avonds nog zo licht is. En ’s morgens de schade inhalen is ook lastig omdat de zon alweer schijnt en je wakker maakt. Vooral als je een lichte slaapkamer hebt kun je in de zomer een slaaptekort oplopen. En naarmate je ouder wordt, houdt het licht je sowieso makkelijker uit de slaap, omdat ouderen wat minder melatonine produceren dan jongeren.

 

Ben je niet uitgerust dan bestaat de kans dat je uiteindelijk achter het stuur overmand wordt door de slaap. Dat is goed om te weten, zeker als je op vakantie gaat en een lange afstand moet afleggen met de auto. Een gezonde en langdurige nachtrust is dus een voorwaarde om veilig thuis te komen.

 

Beter slapen bij meer licht

Als het zomerlicht je uit de slaap houdt kun je een paar dingen doen om toch voldoende uit te rusten:

  • Toch op tijd naar bed gaan, ook al is het nog licht.
  • Je slaapkamer voorzien van donkere gordijnen.
  • Een slaapmasker dragen (neem die mee op vakantie, want je hebt de kleur van de gordijnen in een hotel niet in de hand, om van tent doek maar niet te spreken).
  • Melatonine gebruiken om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

 

Bron

  • Chronobiol Int. 2006;23(5):1053-64. Seasonal variation of falling asleep while driving: An examination of fatal road accidents. Radun I1, Radun JE.

 

Auteur: de Redactie