43% slaapt niet voldoende.

De Universiteit van Amsterdam heeft er onderzoek naar gedaan, en wat bleek: bijna één op de drie volwassenen in ons land heeft last van verstoorde slaap. Dat zijn 5 miljoen mensen die net als jij regelmatig wakker liggen, terwijl ze niks liever zouden willen dan slapen. En die dat ook hard nodig hebben, net als de rest van Nederland—om te herstellen van de inspanningen van overdag én om ’s ochtends weer fris en energiek op te staan. Daarnaast komt maar liefst 43% niet toe aan voldoende uren slaap. Met andere woorden, grote groepen mensen hebben serieuze problemen met inslapen en doorslapen. En dan is er ook nog een flinke groep die vaak te vroeg wakker wordt.

 

Stress: 52% heeft een onrustig gevoel

Ook als het om onrust en stress gaat, sta je allesbehalve alleen. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis was benieuwd naar de stand van zaken en publiceerde de indrukwekkende resultaten. Een paar cijfers: twaalf op de honderd bezoeken aan de huisarts hebben te maken met stress en werknemers met klachten rondom onrust en stress zijn gemiddeld vier maanden uit de running. 16,7% van alle vrouwen in Nederland is geestelijk niet gezond. Volgens een peiling van Gezondheidsnet heeft zelfs meer dan de helft van de Nederlanders lichamelijke klachten die stressgerelateerd zijn. 61% heeft last van een gespannen nek en schouders, 59% van vermoeidheid en 52% van een onrustig gevoel.

 

Rust is niet vanzelfsprekend

Het beeld is duidelijk. Sommige mensen zijn prima in balans en komen aan voldoende rust toe, maar dat is bepaald niet voor iedereen vanzelfsprekend. Grote aantallen Nederlanders hebben last van verstoorde slaap, stress of onrust—en vaak van een combinatie hiervan. Factoren die een rol spelen zijn onder meer een drukke leef- of werkomgeving, te veel verplichtingen, te veel informatie en te lang onder een te hoge werkdruk staan. Ook opvallend: als stadsbewoner loop je meer risico dat je te weinig rust en ontspanning vindt dan wanneer je op het platteland leeft. Kortom, misschien maken we onszelf tegenwoordig allemaal net wat te druk…

 

Tips en betrouwbare middelen

Gelukkig is er ook steeds meer bekend over oplossingen. Veel heeft te maken met onze leefstijl, en dat betekent meestal dat je iets aan je gedrag zult moeten veranderen om overdag en ’s nachts meer rust te vinden. Daarnaast zijn er betrouwbare middelen die je gerust kunt nemen. Het zijn natuurlijke rustgevers, gebaseerd op valeriaanwortelextract, en je hoeft niet bang te zijn dat er gewenning optreedt. Dus hoe je het ook aanpakt, je staat er niet alleen voor.