Dat hardlopen zo’n positief effect heeft op de geest, komt doordat intensief bewegen bepaalde hersenprocessen in gang zet. Begin jaren negentig van de vorige eeuw ontdekte men al dat, door intensieve bewegingen zoals hardlopen, de hersenen zogenaamde endorfinen gaan aanmaken. Endorfinen zijn hersenstofjes die een prettig gevoel geven, een gevoel van tevredenheid en geluk. Dit verbetert je stemming. Zelfs mensen die last hebben van een depressie knappen er van op.

Gelukshormonen

Het fijne gevoel dat hardlopen kan geven wordt ook wel ‘runners high’ genoemd. Niet alleen zorgt hardlopen voor meer hersenstofjes die je een goed gevoel geven, het bouwt ook de stresshormonen, de stofjes die je een opgejaagd en onrustig gevoel geven, in je lichaam af. Door hard te lopen gaat dat veel sneller dan door bijvoorbeeld voor de buis te hangen, te luieren of een boek te lezen.

Stress verminderen door hardlopen

Hardlopen is een intensieve bezigheid. Je gebruikt bijna al de spieren, de ademhaling gaat omhoog en je lijf raakt flink doorbloed. Al deze lichamelijke processen zorgen ervoor dat je veel minder energie hebt om na te denken. Je wordt als het ware ‘in je lichaam getrokken’. Hardlopen en bijvoorbeeld piekeren of allerlei ingewikkelde dingen bedenken gaan dan ook niet samen. Door het hardlopen raakt je hoofd leeg, en kom je helemaal in het ‘hier en nu’ terecht. De dagelijkse zorgen en stress kunnen helemaal van je afvallen. Dat maakt van hardlopen een zeer ontspannende bezigheid.

Hardlopen tegen een dip

Door al de psychologische voordelen ervan is hardlopen bij uitstek een manier om emotionele dips te overbruggen. Dat kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld probeert te stoppen met roken of wilt afvallen. Op het moment dat je bijvoorbeeld snakt naar een sigaret of iets lekkers, helpt het om te gaan hardlopen. Je geeft jezelf dan een beter gevoel, zonder naar die sigaret of lekkernij te grijpen.

4 beginnerstips

  • Investeer in goede loopschoenen. Tijdens het hardlopen kom je met je hele lichaamsgewicht vrij hard op je voeten neer. Je moet dus schoenen hebben die dit goed kunnen opvangen.
  • Informeer jezelf. Lees een goed boek over hardlopen, zoals het boek Beginnen met hardlopen (Splinter & Turksma, 2012) of ga naar www.beginnenmethardlopen.nl
  • Raadpleeg een professional. Neem eens een sessie bij een hardloopcoach of fysiotherapeut.
  • Gebruik een app. Er zijn verschillende hardloopapps, zoals Runkeeper en Endomondo. Of: ‘Start to Run’, geen app, maar een podcast die middels een stem aangeeft wat je tijdens het lopen moet doen. Zie ook www.dutchcowgirls.nl/life-style/6929

 

Auteur: de Redactie