Kinderen in de puberteit kunnen vaak last krijgen van stress, stemmingswisselingen, vertonen vaak risicogedrag en maken regelmatig ruzie met hun ouders. Dat kan lastig zijn voor kinderen zelf, maar ook voor de ouders. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

 

Allereerst is het belangrijk je te realiseren dat dit op zichzelf een normale ontwikkeling is in deze fase. Kinderen maken in de puberteit in korte tijd veel veranderingen door in hun lichaam maar ook hun manier van denken. Ze gaan eigenschappen in zichzelf en anderen ontdekken en vormen daar oordelen over. Niets spreekt meer vanzelf en over alles wordt gediscussieerd. Dit is een natuurlijk proces, en bij die ontwikkeling horen stemmingswisselingen, risicogedrag en ruzies.

 

Dit is soms een best lastige periode voor het kind, en eventueel zou een mindfulnesstraining daarbij kunnen helpen. In zo’n training leer je bewuster te worden van wat er in je geest en lichaam gebeurt. Je leert als het ware je eigen binnenwereld van lichamelijke sensaties, gedachten en gevoelens beter kennen. Zo leert je kind anders om te gaan met stress en piekeren of lastige gevoelens en gedachten.

 

Ondanks de leeftijd kunnen er ook anderen factoren meespelen die wellicht voor stress zorgen. Probeer dan uit te vinden waar het bij je kind mogelijk aan ligt. En laat het kind ook zelf kijken of het een manier kan vinden om te ontspannen en met stress om te gaan. Ook als ouder kan een mindfulnesstraining overigens behulpzaam zijn in het beter leren omgaan met je kind, maar ook in het leren beheersen van je eigen reacties.

 

Auteur: Ed Caffin