In tijden van stresssituaties en slaapmoeilijkheden is het goed te kijken naar de oorzaak die ten grondslag licht daarvan. Probeer te achterhalen wat de bron is en kijk of je daar dingen kan veranderen waardoor je het minder als een last ervaart. Dit is vaker makkelijker gezegd dan gedaan en kan je in dergelijke situaties wel wat ondersteuning gebruiken. Bij de drogist, supermarkt en bij veel apotheken zijn producten te koop die je kunnen ondersteuning in tijden van stresssituaties en slaapmoeilijkheden. Deze zelfzorgmiddelen kun je zonder doktersrecept kopen bij apotheek, drogist en in veel gevallen ook bij de supermarkt of het benzinestation.

Zelfzorgmiddelen kan je in verschillende categorieën indelen. Producten voor ontspanning en slapen kan je vinden in twee categorieën

 

Zelfzorg geneesmiddelen

De eerste categorie zelfzorgmiddelen valt onder de Geneesmiddelenwet en wordt door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gekeurd op veiligheid en kwaliteit. Het gaat om medicijnen die je zonder begeleiding van een arts kunt gebruiken. Ook moet het wetenschappelijk bewezen zijn dat de middelen in praktijk echt werken.

Binnen deze zelfzorggeneesmiddelen heb je een tweede categorie en dat zijn de fytotherapeutica. Het is de wetenschappelijke naam voor kruidengeneesmiddelen. Ze bevatten alleen planten of plantaardige ingrediënten. Ze zijn dus puur natuurlijk. Ook voor deze medicijnen geldt dat hun werking in wetenschappelijk onderzoek bewezen moet zijn. En ze worden net zo streng gecontroleerd als de eerste categorie.

Tip: als op een product staat waar het voor is, dan moet de werking in wetenschappelijk onderzoek ook echt bewezen zijn.

 

Voedingssupplementen

Naast zelfzorggeneesmiddelen heb je ook producten die ontspanning kunnen geven dan wel je ondersteunen bij een gezonde slaap die onder voedingssupplementen vallen. Ook voor deze producten geldt dat de claims die gemaakt worden ook toegelaten moeten zijn. Deze toelating gebeurd op Europees niveau en moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

 

Melatonine en valeriaan: geen bijwerkingen

Twee voorbeelden van werkstoffen die je in zelfzorgmiddelen kunt tegenkomen, zijn melatonine en valeriaan.

Melatonine is een stofje dat ook door je eigen lichaam wordt aangemaakt—maar niet altijd genoeg. En deze stof is nou juist zo belangrijk voor je slaap-waakritme, om precies te zijn: om sneller in slaap te vallen.

Valeriaan is een kruidachtige plant in de kamperfoeliefamilie. In de wortel zitten stoffen die rustgevend werken. Een extract daarvan wordt gebruikt bij een zenuwachtig gevoel en in stresssituaties. Maar bijvoorbeeld ook om lekker te slapen.

Het gebruik van deze rustgevende stoffen levert geen bijwerkingen. En dat is op zichzelf al een geruststellend idee.

 

 

Zonder recept te koop

Zelfzorgmiddelen kun je zonder recept kopen. Je hoeft er niet eerst voor naar je huisarts. En je kunt terecht bij talloze supermarkten en drogisten, tankstations en apotheken. Minstens zo belangrijk: je kunt zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheidstoestand.

 

 

Geen gewenning

Op alle medicijnen, dus ook op geneesmiddelen voor zelfzorg, moet staan wat de voordelen en de risico’s zijn. Lees dus altijd de informatie op de verpakking en de bijsluiter voor gebruik. Prettig idee: er zijn producten waarvan is aangetoond dat ze geen gewenning opleveren.