Artikelen

 1.  
  Meest gelezen

  Valeriaanwortel: kalmering zonder recept

  De gunstige werking van valeriaanwortel is al eeuwen bekend. Niet alleen helpt het bij stress, het zorgt ook voor een betere nachtrust.

  Lees meer
 2. ‘Mijn angsten versterkten de hyperventilatie’

  Lees meer
 3. Stress veroorzaakt door drukte?

  Lees meer
 4. Examenstress te lijf

  Lees meer
 5. ‘Faalangst beheerste mijn leven’

  Lees meer

Meer artikelen

Ontdek hoe slecht je slaapt en
hoe hoog je stress is en krijg direct advies

Al 40845 adviezen gegeven

Doe de test Gratis en anoniem

Veel gestelde vragen

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens stress?

Door de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en noradrenaline stijgen je hartslag en je bloeddruk en stagneert je spijsvertering. Hierdoor kan het lichaam alerter en sneller reageren. Een langdurige toestand van spanning, angst en stress, zorgt ervoor dat je lichaam in een constante staat van alertheid komt. Het is klaar om te vechten of te vluchten. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon cortisol, dat onder andere zorgt voor een hogere glucosespiegel en onderdrukking van het immuunsysteem. Deze chronische vorm van stress is op lange termijn slecht voor de gezondheid. Auteur: de Redactie.

Wat is een burn-out?

De term burn-out werd begin jaren zeventig in Amerika gemunt. Het betekent letterlijk 'opgebrand' zijn. Mensen raken burn-out als ze gedurende langere tijd onder druk staan en roofbouw op zichzelf plegen. Eenmaal burn-out is rust alleen niet voldoende om weer in balans te komen. En wat zijn de kenmerken? Een burn-out heeft effect op zowel lichaam als geest. Symptomen zijn onder meer extreme vermoeidheid, slapeloosheid, op scherp staan, verminderd incasseringsvermogen, gevoelens van uitzichtloosheid, negatieve zelfgedachten, zich terugtrekken in een isolement, angst en cynisme. Auteur: de Redactie. 

Kunnen overgangsklachten verergeren door stress?

De bijnieren – verantwoordelijk voor de stresshormonen adrenaline en cortisol – krijgen rond de overgang een extra functie: ze nemen de taak om oestrogeen te produceren over van de eierstokken. Als je tijdens de menopauze te veel stress hebt, zullen de bijnieren overbelast raken en zullen ze minder oestrogeen aanmaken. Dit kan bepaalde overgangsklachten, zoals opvliegers, doen verergeren en zelfs doen ontstaan. Auteur: de Redactie.

Ervaren vrouwen en mannen stress anders?

Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Mannen willen vechten of vluchten: of hij zal de spanningveroorzaker aanvallen, of hij zal ervan weglopen. Vrouwen proberen de stress de baas te worden door een sociaal netwerk te bouwen, dat bescherming en ontspanning biedt. Dat vrouwen meer op zoek gaan naar ontspanning, heeft met hormonen te maken. Als reactie op adrenaline en cortisol maken vrouwen grotere hoeveelheden van het gelukshormoon oxytocine aan dat de productie van de stresshormonen deels tegengaat. Auteur: de Redactie.


Meer vragen

Mijn advies voor minder stress

Ed Caffin
stresscoach


Meer advies Vraag zelf advies

Verhalen van anderen

  1. Gestreste Collega

   Lees meer
  2. Cursus Mindfulness

   Lees meer
  3. Gevolgen van een Burnout

   Lees meer
  4. Ademhalen tegen de Stress

   Lees meer

Meer verhalen