Wat is Passiflora?

Passiflora (Passiflora incarnata L.) is een klimplant uit Midden-, Zuid- en Noord-Amerika die prachtige bloemen voorbrengt en heerlijke kleine vruchtjes, genaamd passievruchten. In de zomer liggen die steeds vaker in de winkels.

 

Passiflora werd in de 16e eeuw populair in Europa als kalmerende thee nadat hij in Peru was ontdekt. Christelijke missionarissen, die in de kruisvormige stempel van de bloem, het kruis van Jezus Christus zagen, gaven de plant de naam Passiflora, verwijzend naar de passie van Jezus en zijn discipelen.

Wat doet passiflora?

De gedroogde plant of extracten ervan worden sindsdien gebruikt bij stress, angst en slaapproblemen. Hoewel we passiflora heel lang kennen en deze plant al in handboeken voor kruidentherapie werd beschreven in de jaren dertig van de vorige eeuw is er niet veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid. We weten echter wel dat passiflora kalmerend werkt en bij mensen de slaapkwaliteit kan verbeteren.

 

Maar welke stof(fen) in passiflora daarvoor precies verantwoordelijk zijn, staat nog niet vast. Eén stof waarvan men vermoedt dat die zorgt voor het rustgevende effect, bleek meer bijzondere eigenschappen te hebben. Deze stof kon bij muizen de onthoudingsverschijnselen van verslaving aan nicotine, alcohol, opiaten en benzodiazepines tegengaan. En hij verhoogde hun libido. Bij mensen is dit echter nog niet onderzocht.

Gebruiken bij:

  • Problemen met doorslapen
  • Lichte slapeloosheid
  • Stress
  • Angst

 

Bijwerkingen van Passiflora

Passiflora kan – door het rustgevende effect – de oplettendheid verminderen. Daarom wordthet werken met machines of autorijden direct na inname afgeraden. Behalve enkele zeer zeldzame gevallen van allergie of overgevoeligheid zijn geen negatieve effecten of verslaving bekend.

Passiflora moet worden afgeraden bij de zwangerschap, tijdens borstvoeding of voor kinderen jonger dan 12 jaar. Er is namelijk niet onderzocht of dit specifieke gebruik risico’s met zich meebrengt.

Interacties

Over de interacties van Passiflora weten we niet voldoende. Omdat het een kalmerend middel is wordt afgeraden Passiflora samen met andere medicijnen of in combinatie met alcohol te gebruiken.

Productie

Passiflora komt oorspronkelijk uit Midden- , Zuid- en Noord-Amerika maar hij wordt inmiddels ook op andere plaatsen in de wereld gekweekt. Voor het maken van het gedroogde kruid worden de blaadjes, de bloemen en de vruchten gebruikt. Een deel van de teelt is biologisch.

Het losse, gedroogde kruid kan gebruikt worden om thee te trekken. Passiflora wordt ook verwerkt in capsules, wat het gebruik makkelijk maakt. Soms wordt er een tinctuur (een extract op basis van alcohol) van gemaakt.

Dosering

De aanbevolen dosering van Passiflora kan je vinden op de verpakking van een product.

Gebruik

Bij problemen met doorslapen gedurende de nacht 50-150 mg in te nemen ongeveer één uur voor het slapengaan.

WEETJE

Een stofje in Passiflora werkte bij muizen libidoverhogend, wat overigens niets te maken heeft met de naam van deze plant. We weten niet of dit effect ook bij mensen optreedt.

Bronnen

  • A. Ngan & R. Conduit (2011). “A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality”. Phytotherapy Research 25 (8): 1153–1159.
  • Kamaldeep Dhawan, Suresh Kumar, Anupam Sharma (2001). “Anti-anxiety studies on extracts of Passiflora incarnata Linneaus [sic]”. Journal of Ethnopharmacology 78 (2–3): 165–170.
  • Aphrodisiac activity of methanol extract of leaves of Passiflora incarnata Linn. in mice”. Phytotherapy Research 17 (4): 401–403. 2003.
  • Assessment report on Passiflora Incarnata L., Herba – European Medicines Agency, London 15 november 2008
  • Community Herbal Monograph on Passiflora incarnata L. Herba – European Medicines Agency, London – 25 maart 2014

 

Auteur: de Redactie