Zowel actieve inspanning als juist helemaal niets doen en tot rust komen kan helpen tegen stress. Hoe werk dat precies?

 

De hersenen maken stressverlagende stoffen aan als je gaat sporten. Met name hardlopen heeft een bewezen therapeutische werking tegen stressgerelateerde klachten als depressiviteit en angsten, burn-out en overspannenheid. Je lichaam maakt op een bepaald moment namelijk een stofje aan (endorfine) dat je een fijn gevoel geeft en je even alle zorgen doet vergeten.

 

Maar ontspannen en helemaal niets doen kan ook helpen tegen stress, omdat het het stresshormoon cortisol verlaagt. Vooral het doen van meditatie- of mindfulnessoefeningen verhoogt de stressweerbaarheid. Uit een steeds groter aantal studies blijkt dat meditatie therapeutische effecten kan hebben. Mediteren kan er onder meer toe bijdragen dat je minder last hebt van piekeren, angst en somberheid. En mindfulness en meditatie hebben vaak ook als direct effect dat de spieren ontspannen en de adem rustiger wordt, wat helpt bij het ontspannen tijdens of na stressvolle situaties of een lange werkdag.

 

Mensen verschillen en de vormen om te ontspannen daarom ook. Vind voor jezelf de meest prettige vorm waarmee je het beste ontspant, of dat nu sporten is, mediteren of het beoefenen van yoga. Daar heb je op de lange termijn het meeste aan, want dan is de kans groter dat je het ook op de lange termijn blijft doen.

 

Auteur: de Redactie