Wat is Slaapmutsje?

Het Slaapmutsje (Escholtzia californica) is een bloeiend kruid uit Noord-Amerika. Het plantje is familie van de Papaver en heeft mooie bloemen. Het is ook de bloem van de Staat Californië. Slaapmutsje staat tegenwoordig in veel Nederlandse tuinen, als eenjarige plant. Tuinliefhebbers kennen deze plant als de Goudpapaver. De plant heet Slaapmutsje omdat ’s nachts de bladeren van de bloemen sluiten om zich tegen de kou te beschermen én omdat hij qua vorm wel iets wegheeft van de ouderwetse slaapmuts.

Wat doet Slaapmutsje?

Slaapmutsje doet ook letterlijk iets om ons beter te laten slapen. De plant en de kleine, zwarte zaadjes van de vrucht bevatten net als de Papaver stoffen met een licht kalmerende en pijnstillende werking. Deze stoffen, alkaloïden, helpen ook om beter te slapen. Het Slaapmutsje werd door Indianen in Amerika al gebruikt als medicinale plant. Toch weten we nog maar weinig over de precieze werkzaamheid en mogelijkheden van deze plant. De belangstelling van wetenschappers voor deze plant neemt echter toe, waardoor de kennis snel groeit en we misschien meer toepassingen ontdekken.

Gebruiken bij

  • Moeite met in slaap vallen
  • Stress
  • Angst
  • Pijnklachten

 

Bijwerkingen

Slaapmutsje kan – door het rustgevende effect – de oplettendheid verminderen. Daarom wordt het werken met machines of autorijden tijdens het gebruik afgeraden. Als je het echter de avond vantevoren inneemt, kun je de volgende dag gewoon machines bedienen en auto rijden. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bekend, maar allergische reacties kunnen nooit worden uitgesloten. Het Slaapmutsje wordt afgeraden bij de zwangerschap, tijdens borstvoeding of voor kinderen jonger dan 12 jaar omdat er niet onderzocht is of dit specifieke gebruik risico’s met zich meebrengt.

Interacties

Omdat het een kalmerend middel is wordt afgeraden het Slaapmutsje samen met andere medicijnen of in combinatie met alcohol te gebruiken.

Productie

Slaapmutsje komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar hij wordt inmiddels ook op andere plaatsen in de wereld geteeld. Voor het maken van het extract, worden in de oogsttijd de vruchten gedroogd. De oogst valt in september. Na het drogen worden de kleine zaadjes uit de vruchten gehaald en verwerkt tot een tinctuur of een poeder.

Dosering

De aanbevolen dosering van Slaapmutsje (Escholtzia Californica) kan je vinden op de verpakking.

Gebruik

Bij angst of stress kan het beste een lage dosis worden genomen, verspreid over de dag in drie of vier keer. Bij slaapproblemen kan een hogere dosis helpen, in te nemen ongeveer één uur voor het slapengaan.

WEETJE

Waarom bevat Slaapmutsje een stof die kalmerend is? Biologen zagen dat Slaapmutsjes die groeien in een gebied met veel planteneters, veel meer werkzame stoffen bevatten dan Slaapmutsjes uit een ander gebied. Daarom denken ze dat Slaapmutsje de actieve stof maakt om zich te verdedigen tegen herbivoren (plantenetende dieren).

 

Bronnen o.a.:

  • Phytother Res. 2001 Aug;15(5):377-81. Neurophysiological effects of an extract of Eschscholzia californica Cham. (Papaveraceae). Rolland A1, Fleurentin J, Lanhers MC, Misslin R, Mortier F.
  • Curr Med Res Opin. 2004 Jan;20(1):63-71. Double-blind, randomised, placebo-controlled study to evaluate the efficacy and safety of a fixed combination containing two plant extracts (Crataegus oxyacantha and Eschscholtzia californica) and magnesium in mild-to-moderate anxiety disorders. Hanus M1, Lafon J, Mathieu M.
  • PLoS One. 2011 Apr 6;6(4):e18463. The roots of defense: plant resistance and tolerance to belowground herbivory. Watts SM1, Dodson CD, Reichman OJ.

 

Auteur: de Redactie.