‘Van nature is mijn moeder een vrij goede slaper. Vroeger was ze altijd vroeg uit de veren. Ze sliep hooguit een uur of zes, maar was altijd fit en energiek. Mijn ouderlijk huis was een ruime rijtjeswoning en stond in een rustige omgeving, dat scheelt. Alleen als de buren eens laat thuis kwamen, klaagde ze wel eens dat ze ‘s nachts wakker had gelegen.
Gehorige woning
Na haar verhuizing naar een seniorenappartement begon het slechte slapen. Het bleken gehorige woningen. Opeens waren er buren onder, boven, links en rechts. Vooral de buurman rechts bezorgde haar slapeloze nachten. Stipt om één uur ’s nachts en om zes uur ’s ochtends maakte deze man gebruik van zijn wastafel. Zijn badkamer grensde aan mijn moeders slaapkamer. Twee keer per nacht schrok mijn moeder klaarwakker van rinkelende geluiden. Om vervolgens uiterst moeizaam weer in te slapen.
Altijd vermoeid
Ze sprak er niet veel over, maar ik merkte wel hoeveel invloed het op haar had. Ze was snel geïrriteerd en minder aandachtig. In een gesprek kon ze out of the blue een vreemd antwoord geven. Dan was ze er door de vermoeidheid gewoon met haar hoofd niet bij. Ze probeerde oordoppen van foam uit, maar die vielen ‘s nachts uit haar oren om spoorloos te verdwijnen achter haar kussen of onder het bed. Liever ging ze ’s nachts maar even haar bed uit. Even iets lezen, in de hoop dat de moeheid terug kwam en ze weer verder kon slapen.
Oordoppen
Vanwege die luidruchtige buurman is ze zelfs verhuisd, naar een ander appartement in hetzelfde seniorencomplex. Daar is het rustiger, al heeft ze er wel af en toe last van getik en trillingen in de waterleidingen. Een buurvrouw raadde haar een ander type oordoppen aan, van kneedbare was. Dat blijkt voor haar een vondst, ze blijven wel goed zitten en dempen geluiden afdoende.
Slaapmiddelen
Toch bleef het slapen problematisch. Ook in het nieuwe appartement werd ze vaak midden in de nacht wakker om soms pas twee uur later weer in de slapen. Spanningen en terugkerende blaasontstekingen werkten niet mee aan een goede nachtrust. Op recept van de huisarts heeft ze twee soorten chemische slaapmiddelen uitgeprobeerd die behoren tot de groep benzodiapinen. Een ander slaapt erop als een os, maar bij mijn moeder doen die middelen weinig. Daar ben ik eerlijk gezegd blij om, want de werking is zeer verslavend dus je mag ze maar incidenteel korte tijd gebruiken.
55-plussers
Een middel waar ze een stuk enthousiaster over is, is melatonine. Dat is een natuurlijk slaaphormoon. Het komt vrij in je lichaam zodra het donker wordt. Hierdoor daalt je lichaamstemperatuur en voel je je loom en doezelig worden. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder melatonine. Dat blijkt de reden te zijn waarom veel mensen na hun 55-ste slechter slapen.
Humeur
Ze kocht de tabletjes bij de drogist. Ze moesten even aanslaan, maar ze merkte na verloop van tijd resultaat. Ze noemt het geen wondermiddel maar wel de beste oplossing tot nu toe. Ze slaapt dieper en rustiger en ze slaapt beter door. Het natuurlijke dag- en nachtritme is wat hersteld. Bovendien zou melatonine andere gunstige gezondheidseffecten hebben. Zoals een ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende werking.
Ik vind het een hele opluchting, want dat slechte slapen was een stille strijd waar ze zich maar weinig over uitliet. De zware nachten van eindeloos draaien en woelen zijn voor haar nu gelukkig voorbij, daarover hoef ik me geen zorgen meer te maken. En ik merk dat het een oppepper is voor haar humeur.’
Auteur: de Redactie.