‘Niemand nam het gekriebel in mijn benen serieus’

 

Marjolein (36) heeft last van het Restless Legs Syndrome (RLS): onrustige benen met een prikkelend gevoel en onweerstaanbare drang om ze te bewegen.

 

‘Een leger beestjes dat door mijn benen marcheert. Zo omschrijf ik het gevoel. Achteraf gezien had ik er als kind al last van. Marjolein heeft moeite met stilzitten, stond in mijn schoolrapport. ’s Nachts schopte ik de dekens los en ik stond vaak naast mijn bed. Last van de groei, zeiden mijn ouders. Tegenwoordig  zou misschien ADHD worden geopperd. Pas vele jaren later bleek ik het Restless Legs Syndrome te hebben.

 

Irritant gekriebel en onrustig gevoel

Als twintiger hield ik van uitgaan en dansen. Alcohol en intensieve lichaamsbeweging vóór het slapen verergeren de klachten, maar dat wist ik niet. ’s Nachts kneep ik mijn benen bont en blauw om het zeurende, prikkelende, verhitte gevoel te stoppen. Alles probeerde ik: koud afspoelen, besproeien met een plantenspuit, natte handdoek erom, mentholhoudende beencrème. De noodgrepen gaven even verlichting, maar een paar tellen later was het irritante gekriebel weer terug.

 

Slapeloze nachten

De klachten werden op den duur heftiger en frequenter. De onrust in mijn benen begon ’s avonds op de bank al. In bed maakte ik onwillekeurige schopbewegingen en om vijf uur was ik klaarwakker. Ook overdag stak het de kop op. Op mijn werk liep ik zo vaak mogelijk naar de wc en telefoneerde ik staand. Feestjes sloeg ik af. Aan bioscoop of theater moest ik niet denken, vanuit een volle zaal sta je niet snel buiten. Het maakte me boos en machteloos, en het ergste was: niemand snapte het. Vrienden en collega’s reageerden lacherig. Hoezo kriebel in je benen?

 

Geen aanstellerij

Ten einde raad stapte ik naar de huisarts. Die suggereerde dat ik misschien maar wat moest afvallen. Met tranen in mijn ogen van frustratie stond ik al bij de deur, toen hij terloops het Restless Legs Syndrome noemde. Ik las de symptomen door op internet en wist meteen: dit heb ik. Wat een opluchting: het was geen inbeelding, maar een neurologische aandoening, veroorzaakt door een ontbrekend stofje in de hersenen. Er bestaat medicatie om klachten te verlichten, al moet je zelf goed uitzoeken wat voor jou werkt.

 

Bijwerkingen

Na contact met een neuroloog schreef de huisarts een dopamine-agonist voor. Het middel hielp tegen het gekriebel, maar de bijwerkingen bleken heftig. Ik was overdag versuft en sliep ‘s nachts helemaal niet meer. Het werd bovendien afgeraden in combinatie met zwangerschap. Vanwege mijn kinderwens stopte ik en besloot de klachten maar even voor lief te nemen. Spijtig, maar ik had geen keus. Het gaf me houvast dat ik na mijn zwangerschap andere middelen kon uitproberen.

 

Gezonde levensstijl

Ik heb geluk gehad: anders dan gebruikelijk zijn de klachten na mijn eerste kind sterk verminderd. Alleen ’s nachts zijn soms de beestjes terug, maar ik heb geen chronisch slaaptekort meer. Een gezonde, actieve levensstijl blijkt bovendien preventief te werken. Ik slaap op vaste tijden in een goed geventileerde slaapkamer. Ik pas op met alcohol, cafeïne en nicotine. Ik zorg voor genoeg rust en ontspanning. Lange autoritten vermijd ik. Tijdens een cursus zorg ik dat ik regelmatig even aan de wandel kan. Ik sport nooit vlak voordat ik ga slapen, en ik zet ook geen stepapparaat naast mijn bed om aan de nachtelijke beweegdrang te voldoen.

 

Lotgenoten

Voor mij is het Restless Legs Syndrome nu goed leefbaar. Ik ken lotgenoten voor wie deze aandoening ingrijpende gevolgen heeft, tot arbeidsongeschiktheid aan toe. Ook partners worden er soms in meegezogen. Die vertrekken ’s nachts naar een logeerbed omdat ze bijna uit hun bed worden getrapt. Gelukkig wordt het Restless Legs Syndrome steeds bekender, ook bij artsen. De grootste koude douche was voor mij: niet serieus genomen worden.’

 

Meer weten over Restless Legs?

Stichting Restless Legs: www.stichting-restless-legs.org

Nederlandse Vereniging voor Neurologie: http://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/restless-legs-syndrome-rls

Info over nachtelijke spierkramp: www.nachtelijkespierkramp.nl

Auteur: de Redactie.