Slaap is belangrijk voor de gezondheid. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we lichamelijk en geestelijk van de inspanningen van overdag herstellen. Wanneer je niet genoeg uren maakt heeft dit invloed op je gezondheid en dagelijks functioneren.

Slaapproblemen

Wanneer heb je last van een slaapprobleem? Voordat je vast kan stellen of je daadwerkelijk een slaapprobleem of zelfs slaapstoornis hebt is het goed om eerst de klacht duidelijk te formuleren. Klachten rondom te weinig slaap kunnen zijn:

 

  • Moeilijk in slaap komen of ’s nachts lang wakker liggen
  • Last hebben van storende verschijnselen tijdens de slaap, zoalstandenknarsen, restless legs, slaapwandelen of nachtmerries
  • Je overdag moe of uitgeput voelen
  • Je overdag moeilijk kunnen concentreren
  • Prikkelbaar zijn
  • Moeite hebben met opstaan

 

Treden de klachten minstens drie keer per week op en houden ze ten minste drie maanden aan, dan spreken we van een chronische slaapstoornis. Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking lijdt hieraan.

 

Oorzaken slaapproblemen

Voordat je de problemen van slecht slapen of slapeloosheid kan aanpakken is het verstandig eerst jouw slaappatroon in kaart te brengen. Om hier een goed overzicht van te krijgen is het handig om voor jezelf op te schrijven:

 

  • Hoe laat je normaliter gaat slapen
  • Hoe lang het gemiddeld duurt om in te slapen
  • Het aantal uur dat je gemiddeld slaapt
  • De gedachten en zorgen die je wellicht hebt
  • Eventuele lichamelijke klachten die je hebt
  • Het gebruik van cafeïne, alcohol of nicotine
  • Eventueel gebruik van drugs of medicijnen

 

Wanneer je bovenstaande elementen helder hebt voor jezelf dan wordt een patroon zichtbaar waarmee je al een stap verder bent in het ontdekken waarom je slecht slaapt. Via de button bovenaan deze pagina kan je zelf de test maken en ontdekken hoe slecht je zelf slaapt en welke oorzaken hier aan ten grondslag kunnen liggen.

 

Verminderen van slaapproblemen

De slaaptest zal op basis van de door jouw geschetste situatie een advies geven hoe de de slaapproblemen aangepakt kunnen worden. Hieronder worden een aantal adviezen eruit gelicht.

 

Praten over gevoelens en zorgen

Als bepaalde persoonlijke zaken je dwars zitten kan het helpen hierover met iemand te praten. Of het nu over werk of de thuissituatie gaat, soms is het nodig bepaalde problemen aan te pakken. Dit kan door iemand anders daar met een frisse blik naar te laten kijken.

 

Ontspanningsoefeningen

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat er minder stress en spanning in het lichaam zit. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en rustiger slaapt. Deze oefeningen zijn vaak gebaseerd op yoga, meditatie en mindfulness.

 

Bewegen

Naast ontspanningsoefeningen is het ook raadzaam regelmatig te fietsen of te wandelen. Het lichaam zal meer ontspannen wanneer je, het beste aan het begin van de avond, ongeveer driekwartier aan beweging doet. De ontspanning zorgt er normaliter voor dat je ook beter slaapt.

 

Slaapritme

Het is belangrijk om in een vast slaapritme te komen. Op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en weer opstaan is de eerste stap. Als je van tevoren goed bedenkt hoeveel uur je wilt slapen dan kan je dat met vaste tijden goed plannen. Voor het ritme is het daarnaast belangrijk om overdag geen korte dutjes te doen, dit zal het slaapritme verstoren.

 

Gebruik van slaapmiddelen

Stel dat de slaapproblemen zo erg zijn dat adviezen niet werken of dit veroorzaakt wordt door een heftige gebeurtenis, dan is het begrijpelijk dat gedacht wordt aan slaapmiddelen. Het enige voordeel is dat je enkele dagen tijdens gebruik makkelijker in slaap valt en beter slaapt. Je moet je echter goed afvragen of dit zwaarder weegt dan alle nadelen die aan het gebruik van slaapmiddelen verbonden zijn:

 

  • Slaapmiddelen veroorzaken bijwerkingen zoals sufheid overdag enconcentratieproblemen doordat ze een remmende werking op hetzenuwstelsel veroorzaken.
  • Slaapmiddelen werken tijdelijk. Het neemt uiteindelijk niet deoorzaak van het slaapprobleem weg.
  • Slaapmiddelen werken verslavend. Naarmate je ze vaker gebruikt heb jesteeds meer slaapmiddelen nodig om te kunnen slapen.
  • De kans op verslaving neemt bovendien alleen nog verder toe alser sprake is van een depressie, angststoornis of bovenmatiggebruik van alcohol.

 

Het is daarom aan te raden eerst goed de oorzaken van je slaapproblemen te achterhalen zodat je daar de juiste actie op kan ondernemen, zonder dat daarbij slaapmiddelen aan te pas hoeven komen. Doe de slaaptest en krijg adviezen die betrekking hebben op jouw persoonlijke situatie.