De zomer is weer aangebroken…joehoe! Lekker veel naar buiten, lange avonden en heerlijk warm! Toch zal je misschien niet altijd even blij zijn met de zomermaanden. Want juist de lange dagen en de zomerse temperaturen, kunnen je slaap behoorlijk parten spelen. Herken je dat? Dan moet je echt even verder lezen.

 

Lekker lange zomeravonden?

Het is in de zomer wel heel aantrekkelijk om de avonden gezellig te rekken en het tijdstip van naar bed gaan nog even uit te stellen. Maar een slaaptekort is dan al zo gescoord. Want je wekker gaat waarschijnlijk in de ochtend toch weer gewoon op het vaste tijdstip af en houdt er geen rekening mee dat je later je bed in bent gekropen. Dus hoe verleidelijk ook, zorg er zelfs op die heerlijk zwoele zomeravonden voor dat je hoofd bijtijds het kussen raakt.

 

Mijd licht in de avond

Zoek een uur voor je naar bed gaat de schemer op. Licht in de avond doet onze hersenen geloven dat het nog dag is en het zodoende geen tijd is om te gaan slapen. Je snapt het al, problemen met slapen liggen daarmee op de loer. Je hebt de adviezen vast al eens gehoord, maar hier nog weer eens in het kort: dim de lichten, ook alle beeldschermen uit, doe een kaarsje aan, gebruik een blauw licht filter bril, sluit de verduisterende gordijnen en zet een slaapmasker op.

 

Tropisch slaapkamerklimaat

Een ander belangrijk thema is de slaapkamertemperatuur. Die is op menig zomerdag niet zo verfrissend als je wellicht zou wensen. Je lichaam heeft daarentegen juist afkoeling nodig om de slaap te kunnen vatten. Zoals je weet kun je daarom beter ramen en gordijnen overdag gesloten te houden. Maar je kunt nog meer doen voor verkoeling.

Heb je geen airco, doe dan grote flessen met water in de diepvries. Deze ijsflessen zet je ’s avonds voor een ventilator en de koele lucht is daar. Als je er plek voor hebt kun je bij de waterflessen in een plastic zak verpakt je lakens leggen, zodat ze wel lekker fris maar niet vochtig zijn en je koel de nacht kunt starten. Doe er eventueel een paar bedsokken of een kruik bij. Die kunnen vast en zeker ook hun dienst doen tijdens warme zomernachten. De meeste mensen voelen zich er prettig bij als ze bedekt zijn in de nacht. Tijdens een zwoele zomernacht is een katoenen laken of pyjama ook absoluut geen slecht idee, want elk briesje over je blote huid kan je rillingen bezorgen en je wakker maken.

 

Niks koude douche

Sporten in de avond is niet aan te raden omdat het je lichaam alleen maar meer opwarmt. De vraag is of je die warmte nog wel op tijd kwijtraakt voor het slapengaan. Om je lichaam af te koelen heeft het überhaupt geen zin om onder een koude douche te gaan staan, hoe graag je ook zou willen. Het klinkt tegenstrijdig, toch kan juist met een warme douche de warmte je lichaam uit. Neem voor het slapen wel gerust nog een koud glas water, zodat je ook innerlijk verfrist je bed in stapt.

 
Auteur: Talja Lambert, slaapexpert Saraja Slaapcursus (www.saraja-slaapcursus.nl)