Tip 1: Lege agenda

Zorg voor een ‘ademende’ agenda. Een volle agenda zorgt ervoor dat je van hot naar her rent, en stress ervaart. Zorg daarom voor genoeg ruimte in je dagprogramma over laat. Op die manier heb je tijd voor een pauze en zorgen onverwachte gebeurtenissen niet meteen voor tijdgebrek.

 

Tip 2: Minder ‘moeten’

Stress komt vaak voort uit het idee dat we van alles ‘moeten’. We moeten een vriendin bellen, om 6 uur het eten op tafel hebben of op tijd zijn voor een vergadering. Ga eens na wat van al deze zaken nu werkelijk moet. Hoe erg is het als het niet (op tijd) gebeurt? Probeer daarom het woordje ‘moeten’ wat vaker te vervangen door ‘willen’ of ‘mogen’.

Tip 3: Beweeg voldoende

Sporten of bewegen helpt om de stresshormonen in je lichaam af te bouwen. Het werkt veel beter dan bijvoorbeeld voor de televisie hangen. Sporten als hardlopen of fitness hou je beter vol als je het samen met anderen doet, of steeds op hetzelfde tijdstip.

Tip 4: Gezond eten, voldoende slaap

Naast bewegen zijn ook gezond eten en voldoende slaap belangrijk. Een goede conditie is namelijk een belangrijke beschermende factor tegen stress: stress ondermijnt namelijk het immuunsysteem, waardoor je kwetsbaar wordt voor virussen en griep. Investeer dus in gezond eten, slaap en beweging.

 

mini_advertorial_valdispert_nw2

Tip 5: Zoek steun

Een luisterend oor, een helpende hand of een knuffel: het helpt allemaal stress tegengaan. Het zorgt er voor dat je het gevoel hebt er niet alleen voor te staan. Dat idee alleen al vermindert stress. Ervaar je stress of problemen, denk dan ook vooral niet dat je het allemaal zelf moet oplossen.

Tip 6: Opladen

Zorg, naast werk en/of gezin voor genoeg leuke dingen in het leven. Ga met een vriend of vriendin uit eten, neem de tijd voor een bad of lees een goed boek. Kortom, ga ontspannen. Op die manier laad je je weer op, en brengt stress je minder uit balans.

Tip 7: Laat los

Verander alleen datgene wat zich laat veranderen, en accepteer de rest. Vraag je bovendien af of het wel jouw problemen zijn. Vooral vrouwen hebben de neiging om de verantwoordelijkheid voor problemen teveel naar zich toe te trekken. Durf problemen dus te laten waar ze horen.

Tip 8: Ontspanningsoefeningen

Bij stress kan het raadzaam zijn om ontspanningsoefeningen te doen, of een mindfulnesstraining te volgen. In deze training leer je hoe je je kunt ontspannen en niet langer op laat fokken door stressvolle gedachten. Gratis audiobestanden van mindfulnessoefeningen zijn te downloaden op bijvoorbeeld: www.mbcttrainingen.nl.

Tip 9: Gebruik natuurlijke kruiden

Bij de apotheek en  drogist kun je natuurlijke producten op basis van valeriaanwortel kopen. Valeriaanwortel is een onschuldig natuurlijk middel, dat ontspannend en kalmerend werkt.