De symptomen van stress herkennen is één—succesvol stress aanpakken is weer een volgende uitdaging. Lees hier bruikbare tips.

 

 

Geef je lichaam rust

 

Stress zal niet snel verdwijnen zolang je je lichaam onvoldoende rust geeft om te herstellen. Waarschijnlijk plan je in perioden van stress sowieso al niet veel dingen in na je werk, omdat je er simpelweg de energie niet voor hebt. Zet je toch nog veel activiteiten in de agenda, omdat je niet wilt toegeven aan de stress? Dat heeft in de meeste gevallen een averechts effect. Een volle agenda, ook al staan er leuke uitjes in, zal meestal leiden tot nog meer meet gevoel van stress. Geef jezelf de tijd om te herstellen en plan daarom zo min mogelijk in. Zo geef je je lichaam de rust die het nodig heeft.

 

Creëer een gevoel van controle

 

Als het om stress gaat is controle een belangrijk begrip. Mensen die stress ervaren, krijgen vaak het gevoel dat ze geen controle hebben over hun leven. Daardoor worden ze angstig en kan (langdurige) stress ontstaan. Het is dus belangrijk om die controle weer terug te krijgen. Althans, het gevoel van controle, want volledige controle zul je nooit helemaal hebben. Maak duidelijke keuzes, probeer minder verplichtingen aan te gaan, regel je financiën en administratie goed en werk wat meer planmatig: het helpt allemaal om je gevoel van controle terug te krijgen, en die stress te verminderen.

 

Probeer onzekerheid weg te nemen

 

Onzekerheid is ook een belangrijke stressfactor. Het gevoel niet jezelf te kunnen zijn speelt daarin een grote rol. Doordat je jezelf constant anders voordoet dan wie je werkelijk bent, bouwt de stress langzaam op in je lichaam. Perfectionisme is een eigenschap die daar ook mee samenhangt. Het komt voort uit een bepaalde mate van onzekerheid omdat je het gevoel hebt dat het nooit goed genoeg is. Deze faalangst kan leiden tot langdurige stress. Door je kwetsbaar op te stellen zul je veel makkelijker je eigen fouten accepteren en zien dat anderen dat ook doen. Daarmee zal je onzekerheid ook langzaam verdwijnen.

 

Voed jezelf met positieve gedachten

 

Het is goed en gezond om over belangrijke zaken na te denken zodat je de juiste keuzes maakt wanneer het nodig is. Stress kan optreden wanneer je altijd in gedachten bent. De continue prikkeling van je hersenen kost veel energie en kan daarnaast ook leiden tot onnodige negatieve gedachten. Meditatie of mindfulness kunnen helpen om je hoofd wat meer ‘leeg’ te maken zodat je meer in het hier en nu leeft.

 

Negatieve gedachten kunnen ook voortkomen uit een gebrek aan controle over de dingen die om je heen gebeuren. Door ze te accepteren en je niet al te druk te maken over zaken waar je toch geen invloed op hebt, zul je merken dat je meer de aandacht op je eigen leven en functioneren legt. Zak niet weg in een (stress)spiraal van negatieve gedachten, maar inspireer anderen om ook met een frisse blik naar de wereld te kijken. Om díe dingen in de wereld te veranderen waar je wél invloed op uit kunt oefenen.

 

Beweeg en speel

 

Regelmatig bewegen en sporten heeft bewezen chronische stress te verminderen. Het maakt daarbij niet heel veel uit wat je doet, maar 2 à 3 keer je lichaam goed uitputten zorgt voor meer energie en houdt je stressniveau veel beter in balans. In het verlengde daarvan is spelen ook erg belangrijk om stress aan te pakken. Maak je hoofd leeg en denk even niet aan de beslommeringen van alledag: je zult merken dat je je veel vrijer voelt en meer ontspannen.

 

Toegegeven, soms is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, juist in het geval van chronische stress. Als je je futloos voelt, heb je vaak ook geen zin om naar buiten te gaan of af te spreken met vrienden voor avontuurlijk uitje. Toch moet je hier juist ja tegen zeggen, om jezelf weer in gang te zetten en om te kunnen herstellen. Je zult zien dat de omgang met anderen en het bewegen van je lichaam belangrijke stappen zijn om van chronische stress af te komen!