Artikelen

  1.  
    Meest gelezen

    Stress veroorzaakt door drukte?

    Meer vrije tijd, minder stress We hebben het druk – drukker dan ooit…

    Lees meer
  2. Ervaren vrouwen en mannen stress anders?

    Lees meer
  3. Sport of rust – Wat werkt tegen stress?

    Lees meer
  4. Burnout: de ins & outs

    Lees meer
  5. Cursus Mindfulness

    Lees meer

Meer artikelen

Ontdek hoe slecht je slaapt en
hoe hoog je stress is en krijg direct advies

Al adviezen gegeven

Doe de test Gratis en anoniem

Veel gestelde vragen

Kunnen overgangsklachten verergeren door stress?

De bijnieren – verantwoordelijk voor de stresshormonen adrenaline en cortisol – krijgen rond de overgang een extra functie: ze nemen de taak om oestrogeen te produceren over van de eierstokken. Als je tijdens de menopauze te veel stress hebt, zullen de bijnieren overbelast raken en zullen ze minder oestrogeen aanmaken. Dit kan bepaalde overgangsklachten, zoals opvliegers, doen verergeren en zelfs doen ontstaan.

Ervaren vrouwen en mannen stress anders?

Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Mannen willen vechten of vluchten: of hij zal de spanningveroorzaker aanvallen, of hij zal ervan weglopen. Vrouwen proberen de stress de baas te worden door een sociaal netwerk te bouwen, dat bescherming en ontspanning biedt. Dat vrouwen meer op zoek gaan naar ontspanning, heeft met hormonen te maken. Als reactie op adrenaline en cortisol maken vrouwen grotere hoeveelheden van het gelukshormoon oxytocine aan dat de productie van de stresshormonen deels tegengaat.

Wat is een burn-out?

De term burn-out werd begin jaren zeventig in Amerika gemunt. Het betekent letterlijk 'opgebrand' zijn. Mensen raken burn-out als ze gedurende langere tijd onder druk staan en roofbouw op zichzelf plegen. Eenmaal burn-out is rust alleen niet voldoende om weer in balans te komen. En wat zijn de kenmerken? Een burn-out heeft effect op zowel lichaam als geest. Symptomen zijn onder meer extreme vermoeidheid, slapeloosheid, op scherp staan, verminderd incasseringsvermogen, gevoelens van uitzichtloosheid, negatieve zelfgedachten, zich terugtrekken in een isolement, angst en cynisme.

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens stress?

Door de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en noradrenaline stijgen je hartslag en je bloeddruk en stagneert je spijsvertering. Hierdoor kan het lichaam alerter en sneller reageren. Een langdurige toestand van spanning, angst en stress, zorgt ervoor dat je lichaam in een constante staat van alertheid komt. Het is klaar om te vechten of te vluchten. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon cortisol, dat onder andere zorgt voor een hogere glucosespiegel en onderdrukking van het immuunsysteem. Deze chronische vorm van stress is op lange termijn slecht voor de gezondheid.


Meer vragen


Bekijk mijn vlog

Verhalen van anderen

    1. Gestreste Collega

      Lees meer
    2. Cursus Mindfulness

      Lees meer
    3. Gevolgen van een Burnout

      Lees meer
    4. Ademhalen via de buik

      Lees meer

Meer verhalen