Artikelen

  1.  
    Meest gelezen

    Slecht slapen, de oorzaken en gevolgen

    Wat gebeurt er als we slapen? Slapen helpt de hersenen te herstellen van…

    Lees meer
  2. Eén op de vijf meldt slaapproblemen

    Lees meer
  3. Blauw licht verstoort slaap

    Lees meer
  4. Avondmens of vertraagde slaapfase?

    Lees meer
  5. Heeft melatonine bijwerkingen?

    Lees meer

Meer artikelen

Ontdek hoe slecht je slaapt en
hoe hoog je stress is en krijg direct advies

Al adviezen gegeven

Start de test Gratis en anoniem

Veel gestelde vragen

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen stofje dat het slaap-waakritme bepaalt. Melatonine wordt geproduceerd in de hersenen, om precies te zijn in de pijnappelklier. De productie van melatonine varieert door de blootstelling aan licht, of beter nog het gebrek aan licht. Als het donker wordt krijgt het lichaam een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Als het 's morgens weer licht wordt, wordt de melatonine aanmaak geremd, waardoor je wakker wordt. Zo bepaalt het daglicht je slaap-waakritme. Wanneer je ouder wordt, een jetlag hebt, in ploegendiensten draait of door andere omstandigheden kan de aanmaak van melatonine in de hersenen  verminderen.

Heeft melatonine bijwerkingen?

In tegenstelling tot de slaapmiddelen die door de huisarts op recept voorgeschreven worden, geeft melatonine zeer zelden bijwerkingen. Het werkt niet verslavend en ook autorijden de volgende dag is geen probleem. Wel wordt geadviseerd melatonine niet te slikken bij auto-immuunziekten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Hoeveel slaap heeft een volwassene gemiddeld nodig?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Of je genoeg slaapt, is eigenlijk het best te bepalen aan de hand van hoe je je overdag voelt. Gemiddeld hebben volwassenen zeven tot acht uur slaap per etmaal nodig. Jongvolwassenen hebben meer slaap nodig dan ouderen.

Waarom slapen we?

Wetenschappers weten nog altijd niet wat precies het doel is van slapen. Wel is duidelijk dat slaap belangrijk is voor de gezondheid: een goede nachtrust herstelt je lichaam en geeft nieuwe energie voor de komende dag. Daarnaast zorgt voldoende nachtrust ervoor dat we cognitieve taken goed kunnen uitvoeren, zoals praten, dingen onthouden en creatief denken.


Meer vragen


Verhalen van anderen

    1. VIDEO
      Ode aan de powernap!

      Lees meer
    2. BLOG
      Zo ben je minder moe in de wintertijd

      Lees meer
    3. Lekker slapen en een ontspannen gevoel

      Lees meer
    4. De 6 voordelen van een schoonheidsslaapje

      Lees meer

Meer verhalen